Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODSTAV KŮZLAT

ODSTAV KŮZLAT

Odstavem kůzlat rozumíme jejich ukončení závislosti na mateřském mléce případně na mléčné krmné směsi. Odstav je vždy stresovou zálěžitostí pro organismus kůzlete, proto je nutné postupovat s vysokou opatrností. Stanovení vhodné doby pro odstav je klíčové. Odstavovat lze kůzlata, která přijímají dostatečné množství pevných krmiv a jsou schopna přežvykovat, tedy je zde předpoklad, že jsou dostatečně vyvinuty předžaludky (pevná krmiva - seno, pastevní porost, jadrná krmiva).

Obecně je chov koz zaměřený na získávání mléka. Produkce mléka odpovídá laktační křivce, kdy po porodu jeho množství výrazně roste (za předpokladu adekvátní výživy) a vrcholu je dosahováno 6 až 8 týden po porodu.

Odstav kůzlat

časný odstav je uskutečněn tam, kde je cílem maximální zužitkování (zpracování) mléka. Odstav je uskutečněn 6 až 7 týdnem věku kůzlete (odstavovat lze i v 8 týdnu, stejně jako je tomu u telat dojených plemen).

V některých chovech je krmení kůzlat řízené, tedy kůzlata mají možnost prvních 10 až 30 dní sát od matky mléko, poté jsou odděleny a mléko je podáváno kůzlatům prostřednictvím napájecích lahví nebo vědra s několika cucáky (dudlíky). Nezkrmená část je zpracována či využita jinak (např. krmení prasat). 

  •  do 30 dne se kůzlatům podává cca 1,5 - 1,7 l mléka nebo mléčné krmné směsi (2x denně 0,8 l),
  • od 30 do 33 dne se kůzlatům sníží dávka mléka na 1,0 - 1,2 l mléka za den (2x denně 0,5 l),
  • od 33 do 42 dne 0,5 l jednou denně.
  • 43 - 56 den od narození již není kůzleti podáváno žádné mléko ani mléčná krmná směs.

Na tomto místě je nutné opět připomenout, že odstavovat lze pouze taková mláďata, která přijímají dostatek pevných krmiv, a to v množství min. 0,5 kg (seno, jádro). Je doporučené předkládat kůzlatům již od 3. dne jadrné krmivo - tzv. starter (lze použít starter pro odchov telat)  a od cca 14 dne i seno. Pokud kůzle na snižující se dávku mléka reaguje velmi špatně, pak je nutné termín odstavu posunout.

Pokud se chovatel rozhodne například k dojení kozy a využití její veškeré produkce mléka již od 7 dne, pak je možné uskutečnit přechod kůzlete z mateřského mléka na mléčnou krmnou směs, případně kravské mléko. Zde je nutný pozvolný přechod, jinak hrozí zvýšené riziko průjmových onenocnění. Existují speciální mléčné krmné směsi pro jehňata a kůzlata a někteří chovatelé využívají i mléčné krmné směsi pro odchov telat. Technika krmení je pak následující.

  • od 7 dne podáváme 1,5 l kozího mléka (3x - 4x denně 0,4 - 0,5 l na jedno krmení),
  • od 8 do 9 dne lze dávku kozího mléka snížit na 1 l a současně dáváme přídavek 0,5 l náhradního mléka (mléčné krmné směsi, kravského mléka),
  • od 10 do 12 dne je dávka kozího mléka 0,75 l a mléčné náhražky 0,75 l,
  • od 12 do 14 dne 0,5 l kozího mléka a 1 kg náhradního mléka,
  • od 15 dne je možné již napájet kůzlata náhradním mlékem v objemu 1,5 l denně.

Počet krmení by měl být min. 3x - 4x za den. Poté je již pokračování podle výše napsaného odstavce. U malých plemen koz se podává 400 - 500 ml denně v I. týdnu, 700 ml v druhém týdnu a od třetího týdne max. 1000 ml.

 

img_9506.jpg