Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRMENÍ KOZ

 krmení koz

Krmení koz

Výživa koz, stejně jako výživa dojnic má některé společné znaky. Po porodu není koza schopna krýt živinové nároky, které jsou nutné k produkci zvýšeného množství mléka, proto dochází i u nich k odbourávání tělesných tukových reserv (toto označujeme jako NEB – negativní energetická bilance).
Velmi podstatné je proto zabezpečit kozám před porodem alespoň jeden měsíc tzv. doby stání na sucho. Doba stání na sucho představuje období, ve kterém koza neprodukuje žádné mléko, v děloze dochází k intenzivnímu růstu plodu, mléčná žláza se připravuje na další laktaci a dochází k tvorbě tukových reserv. Pokud chceme, aby koza zaprahla, pak z její krmné dávky vyřadíme šťavnatá krmiva a okopaniny (mají laktogenní účinek – podporují tvorbu mléka v mléčné žláze), dále také jadrná krmiva a krmnou dávku postavíme na kvalitním senu a krmné slámě. Voda by neměla být zvířatům nikdy omezována. Jednou z technik jak dosáhnout úspěšného zaprahnutí je také prodlužování intervalů mezi dojeními až do jejich úplného zastavení.
Krmná dávka u koz v první polovině gravidity je založena na produkční dávce (v této době koza ještě dojí). V druhé polovině gravidity kozám nezkrmujeme silážovaná krmiva. V době porodu napájíme kozu slizovým odvarem, který vyrobíme z 50 až 60 g lněného semene, 5 – 10 g soli a otrub, které společně rozmícháme ve 2 až 4 litrech vlažné až teplé vody. Koze po porodu předložíme ihned kvalitní seno.
 
Vybrané krmné dávky pro kozy v malochovu v kg
 
Krmná dávka pro kozu v první polovině březosti
 
Krmivo
Kg
Luční seno
1,5 až 2,2
Krmná řepa
1,0 až 1,7
Jadrná směs (kompletní krmná směs)
0 až 0,2
Minerální krmná směs/vitamínová podle doporučení dávkování (zamíchání do jadrné směsi)

 

Krmná dávka pro kozu druhé polovině březosti

 
Luční seno
1,5 až 2,0
Krmné okopaniny
1,5 až 1,8
Jadrná směs (kompletní krmná směs)
0,2 až 0,4
Krmná mrkev
0,4 až 0,7
Minerální krmná směs/vitamínová podle doporučení dávkování (zamíchání do jadrné směsi)
 
Krmná dávka pro kozu s produkcí 4 kg - období pastvy
 
Luční seno nebo zelené krmení
2,0 až 2,5 nebo 4,5 až 5 ,0 
Jadrná směs (kompletní krmná směs)
0,6 až 1,5
Minerální krmná směs/vitamínová podle doporučení dávkování (zamíchání do jadrné směsi)

 

 

 

img_5771.jpg

Při chovu v dostatečně prostorné stáji a se zkrmováním zelené píce je její denní dávka pro kozu mezi 6 až 8 kg. Píce musí být nezapařená a lze ji zkrmovat v podobě domácí míchanice, kdy se do zelené píce přidá nařezaná sláma, případně se udělá krouhanka z krmných bulvovin (řepa, mrkev, pařené brambory), nebo se dají udělat i směsi s kopřivami a malým přídavkem šrotu se sypkou minerální krmnou směsí.
 

Dávky výše uvedené a jsou orientační. Je důležité pamatovat, že koza je velmi vybíravá a preferuje krmiva podle chutnosti. Dávkování zejména jadrných krmiv musí vycházet z výživného stavu a kondice dané kozy. Jakékoliv překrmování, nebo naopak nedostatek živin je hrubým prohřeškem chovatele. Vysokoprodukční koza s produkcí 5kg mléka je jako dojnice s užitkovostí 7 500 kg mléka, proto je nutné zajistit velmi kvalitní výživu a kvalitní krmiva. V případě vysokoužitkových koz je možné zkrmovat jadrnou vysokoprodukční krmmou směs pro dojnice (skot) a minerální krmnou směs. Vhodnější je však zkrmovat tzv. kompletní krmnou směs pro kozy, např. v kvalitě Bio (http://www.mikrop.cz/Portals/0/produkty/2019/EKO/Ovce-kozy_k5.pdf)

Solné lizy jsou také pro kozy vhodné, a to nejen ve variantě základní (kamenná sůl bez dalších mikro a makro prvků) nebo ve variantě obohacené. Je nutné zmínit, že u minerálních lizů nikdy nemáme jistotu příjmu jedincem, zatímco při dávkování sypké minerální směsí do jadrné směsi tuto jistotu obvykle máme. 

 

liz.png

 

liz-solny-bez-medi.png

 

mikros-ovis-3kg.png