Jdi na obsah Jdi na menu
 


PORÁŽKA NUTRIÍ

 porážka nutrií, kožkování, péče o kožku 

 

PORÁŽKA NUTRIÍ

Porážka nutrií má svá specifika. Cílem porážky je nejen získání nutriího masa, ale současně i získání kvalitní neporušené kožky, která je vedlejším produktem (cena za prodanou kožku se pohybuje mezi 70 až 100 Kč). 

Nutrie jsou poráženy omráčením, tedy mechanickým úderem (např. topůrkem) směřovaným na šíji nutrie, čímž dojde k přerušení její krční páteře. S nutrií určenou na porážku je vhodné zacházet v kožených rukavicích. Nutrie se uchopí za kořen ocasu a pouze předními nohami se nechá opřít o hranu stolu - pevnou podložku a poté chovatel uskuteční úder topůrkem. Po takto uskutečněném úderu dojde k vykrvácení nutrie, kterou je vhodné zavěsit za zadní končetiny - u jiných poloh by hrozilo možné zakrvácení zvířete a znečištění kožky (provázek zavěšený na trámu, hácích apod.). Vykrvovací vpich v krční krajině se u nutrií obvykle nedělá, a to s ohledem na možné znehodnocení kožky, která se zpeněžuje. 

Stejně jako u králíků se kožka nutrií stahuje tzv. do vaku. Nejdříve se nařezává podélně konec ocasu a poté se dělá příčný řez kolem kořene ocasu s tím, že se další řezy vedou ve směru ke končetinám (zde se pak dělá řez okolo patního kloubu). Poté se kožka uvolní kolem kořene ocasu a pokračuje se v uvolnění kůže kolem končetin. Chovatel si pomáhá nožem, ale zejména prsty, kterými se snaží oddělit kožku od těla nutrie. Následuje stahování kožky tzv. zezadu, tedy od kořene ocasu až po hřbet k lopatkám. Při uvolňování břišní části je potřeba, aby v krajině řitní se tento vyříznul, a pokračuje se prsty v uvolňování kožky až k hrudním končetinám. Zde se kůže ovlivní pomocí opatrného použití nože. Stejně je tomu i při oddělování kožky na hlavě. Při používání nože je potřeba být opatrný, protože kožka se oproti stahování králíků odděluje hůře. 

Po získání kožky, je dobré tuto napnout na napínák (srstí dovnitř) a odstranit z ní zbytky tuku a podkožního vaziva (nejlépe tupým nožem nebo lžící). Kožku necháme proschnout (tzn. do stavu, kdy se nelepí na prsty) a obrátíme (nyní bude kožka srstí ven) s tím, že je dobré při používání dřevěných napínáku tyto omotat např. filtračním papírem, častěji se dávají noviny (napínák je dlouhý cca 1 až 1,1 m, a široký cca 17 až 18 cm - tvarem je napínák podobný žehlicímu prknu - kožka hlavové části se pripevňuje připínáčky nebo hřebíčky, aby se nekroutila při schnutí). Kožka se nechává zasychat cca 3 dny a poté se sundává a nechá doschnout, nejlépe na místě chráněném před srážkami a sluncem (optimálně místo, kde je dobré proudění vzduchu). Optimální teplota pro vysychání je mezi 15 až 20 °C. Kožku je potřeba kontrolovat, protože zvláště v jarních a letních měsících hrozí riziko zakladení larev hmyzu a znehodnocení kožky. Kožka se také kontroluje, aby tzv. "nezasmrádla". 

 

 

 

img_2705.jpg