Jdi na obsah Jdi na menu
 


MLÉČNÁ UŽITKOVOST OVCÍ

mlezivo ovce, ovčí mléko, délka laktace, dojení ovcí, dojírny

Mléčná užitkovost ovcí

Mléko ovcí řadíme mezi jeden z hlavních produktů. V České republice tradice dojení ovcí není. Ta je typická pro sousední státy, jakými jsou Slovensko či Polsko. Na našem území se však pár chovatelů, kteří dojná plemena chovají a mléko zpracovávají přece jen najdeme.
Vemeno ovcí je složeno ze dvou polovin. Každá polovina je tvořena samostatnou mléčnou jednotkou, jež je tvořena žlaznatým parenchymem, mléčnou cisternou a strukem. Podrobnější anatomický popis lze nalézt v jakékoliv učebnici morfologie. Nejvhodnějším tvarem pro získávání mléka - vemeno ploché a polokulovité. Struky požadujeme válcovité.
Uvolňování mléka a jeho sekrece je proces, který je řízen neurohumorálně(ovlivněn hormonální kaskádou). Mléko (spíše mlezivo) se začíná u ovcí, ale ostatně i u většiny ostatních druhů hospodářských zvířat tvořit buď těsně před porodem či v době porodu. Významnou roli zde hraje OXYTOCIN, který zodpovídá za uvolňování mléka. Mějme ale na paměti, že tohoto procesu se účastní i celá řada jiných hormonů.
Při získávání mléka hrají roli tyto podněty: mechanické podráždění - masírovaní vemen, podráždění termoreceptorů - vemeno reaguje na teplo (omytí vemene teplou vodou, sáhnutí na vemeno rukou) a v neposlední řadě podráždění baroreceptorů (reakce na masáž, resp. na tlakový podnět).
Mlezivo - je prvním sekretem mléčné žlázy, který se liší od klasického ovčího mléka svým složením. Mlezivo je hustější tekutina s charakteristickou barvou (nažloutlá). Obsahuje:
  • 15 % bílkovin,
  • 11 % tuku,
  • 2,5 % cukru - laktózy 
  • 1,2 % popelovin.

Mlezivo je sekretováno po dobu 3 až 5 dní.

Mléko ovčí je tekutina bílé barvy a vodnaté konzistence s mírně natrpklou chutí. Obsahuje průměrně:
  •  5,5 % bílkovin,
  • 7 % tuku,
  • 5 % cukru laktózy
  • 0,9 % popelovin.

Výživná hodnota je přibližně dvakrát vyšší než u mléka kravského.

Délka laktace se u ovcí pohybuje od 100 do 250 dní s tím, že produkce mléka se pohybuje mezi 70 až 150 kg. Tato hodnota je průměrná a typická zejména pro kombinovaná plemena. Specializovaná mléčná plemena (východofriská či awassi) produkují za laktaci 400 - 900 kg mléka v závislosti na výživě, ošetřování, podmínkách ustájení, technice dojení atd. Nejvyšší dojivosti je dosahováno na 3. - 4. laktaci.
Dojení
Dojení ovcí uskutečňujeme buď ručně či strojně. Při ručním způsobu jsou techniky dojení buď: a) zezadu (nejčastější) b) z boku (méně hygienický způsob získávání mléka).
  • ruční dojení - je používáno zejména při salašnickém způsobu chovu. Čas potřebný k podojení jedné ovce se pohybuje mezi 2 - 3 minutami. K vydojení ovce je potřeba mezi 25 -35 hmaty. Důležité je dbát na hygienu dojení (zejména ošetření vemene před dojením).
  • strojní dojení - je používáno zejména u chovu ovcí v ovčínech a je rozšířen v chovech specializovaných dojných plemen. Nejrozšířenější jsou kruhové a rotační dojírny. Průchodnost dojírny se pohybuje mezi 350 - 600 kusy za hodinu v závislosti na její velikosti.
 

img_6258.jpg

 

dscf8951.jpg

obrázek 2: strojní dojení ovcí

autor fota: Ing. Gabriela Malá, Ph.D. - specialistka na dojení a chov ovcí

více informací zde