Jdi na obsah Jdi na menu
 


KRMENÍ SELAT

KRMENÍ SELAT

Po narození, musí být selatům zajištěn příjem dostatečného množství mleziva (to je u prasnice produkováno cca 24 až 36 hodin). Mlezivo poskytuje selatům nejen základní příjem živin, ale zejména protilátky, které je chrání první 3. týdny před infekcemi. Z pohledu krytí požadavků selat na živiny je mléko dostačující pouze prvních 10. dní. Již v průběhu prvního týdne věku je doporučováno podávat selatům velmi malé dávky prestarterového krmiva. Přijímané množství prestarteru je zpočátku velmi malé, ale v této fázi je rozhodující, aby si na něj selata navykla. Každý den se proto velmi malé dávky podávají selatům do čistých misek. Také je velmi důležité, aby měla selata přístup k čisté napájecí vodě, jinak hrozí riziko pití moči matky apod. Selatům se obvykle podává krmivo pod označením ČOS - časný odstav selat. Tyto krmné směsi jsou prodávány i pod různými komerčními názvy (selátko aj.), někdy jsou označeny např. ČOS 1, ČOS 2 a na každém výrobku je napsáno jeho složení a do jakého věku (hmotnosti) se tato směs zkrmuje.

Krmná směs ČOS 1 je obvykle selatům zkrmována do jejich hmotnosti 8 kg, poté je zkrmována krmná směs ČOS 2. Toto samozřejmě je vždy závislé na době odstavu. V produkčních chovech jsou selata běžně odstavována od matky mezi 20 až 35 dnem věku selat. v drobnochovech pak obvykle okolo mezi 40 a 60 dnem. Krmná směs ČOS 2 se dává selatům většinou odstaveným, což v intenzivních chovech je mezi 8 až 20 kg ž.hm.

Poté jsou selata krmena krmnými směsmi pro předvýkrm tzv. krmná směs A 1, a to od 20 kg. ž. hm. do živé hmotnosti 35 kg ž. h.m. Poté následuje již výkrm prasniček a vepříků (kanečků) směsí A 2 od 35 kg ž. hm. do 66 kg ž. hm, poté se dieta mění a zbytek výrkmu do porážkové je podávána tzv. CDP cereální dieta prasat do konce výkrmu (115 až 120 kg).

 

prasata-a-slepice-27.1.2008-013.jpg