Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝŽIVA PRASAT V PŘEDVÝKRMU A VÝKRMU

PŘEDVÝKRM A VÝKRM PRASAT

Předvýkrm

Kategorie předvýkrmu, tedy odchovu běhounů úzce navazuje na mléčnou výživu selat. Produkce mléka prasnice – mléčnost dosahuje v průběhu odchovu selat 70 až 72,5 kg mléka na prasnici. V průběhu mléčné výživy jsou telata postupně navykána na příjem pevných krmiv. Zpočátku jsou selata krmena tzv. starterovým krmivem. Odstav selat je zákonným předpisem stanoven min. na 28 dní s tím, že výjimkou je odstav v 21 dnech (musí být splněny stanovené požadavky). Odstav selat je uskutečněn nárazově. Tedy prasnici den před odstavem již nekrmíme, ráno jí vystájíme (oddělíme od selat) z porodního boxu. Poté jsou obvykle z porodny za několik hodin přesouvána i selata do předvýkrmu.
V předvýkrmu jsou selata krmena kompletní krmnou směsí ČOS 2, kde se průměrná spotřeba u selete pohybuje v průběhu odchovu okolo 0,75 kg/ks a den do hmotnosti 17 až 18 kg. Poté je selatům zkrmována kompletní krmná směs A 1, která se zkrmuje do hmotnosti až 35 kg. Průměrná spotřeba krmiva se pohybuje mezi 1,5 kg/sele a den.
 
V drobnochovech je vhodné zkrmovat selatům v předvýkrmu alespoň z počátku kompletní krmnou směs s následným možným přechodem na vlastní krmnou směs - pšenice, ječmen, sojový šrot, kukuřice, sypký minerálně-vitamínový preparát. 
 

mikros-prasata-krabice-1kg.png

 

Výkrm

Výkrm prasat je zahájen po převodu běhounů do výkrmny, tj. od hmotnosti cca 30 až 35 kg. Výkrm bývá realizován obvykle odděleně podle pohlaví, tj. výkrm vepříků a výkrm prasniček. V některých chovech kastrace kanečků není, avšak jejich výkrm je do nižší porážkové hmotnosti, a to z důvodu kvality masa - kančího zápachu. Prasat jsou v průběhu výkrmu krmena dvěma směsmi, tedy A 2 a CDP. Krmná směs A 2 je zkrmována adlibitně, a to do hmotnosti 65 kg. Spotřeba krmné směsi A 2 dosahuje 2,2 kg/ks a den. CDP – cereální dieta prasat je také zkrmována adlibitně, to v závěru výkrmu. Průměrná denní spotřeba CDP se pohybuje okolo 3,2 kg/ks a den.