Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ TRÁVENÍ MLÉČNÝCH NÁPOJŮ

23. 11. 2015

Faktory ovlivňující trávení mléčných nápojů

Mléko a mléčná krmná směs, jsou u telat tráveny ve slezu a tenkém střevě, kde dochází k enzymatickému trávení zejména bílkovin a tuků. Po příjmu mléčného nápoje, dochází ve slezu k vzniku bílkovinného koagulátu, který je dále enzymaticky tráven ve dvanácterníku. Mléčný tuk je tráven za působení slinné esterázy (produkci slin stimuluje sání mléčného nápoje z cucáku) a žaludeční lipázy. Po příjmu mléčného nápoje, dochází v slezu telat k vzestupu pH z hodnoty 1,5 na hodnotu 6, a to do 15 minut. Víme, že opětovný návrat hodnoty pH na úroveň 1,5 (indikátor rychlosti trávicích reakcí), je rychlejší u nativního kravského mléka, a to v porovnání s mléčnými krmnými směsmi (vždy v závislosti ke kvalitě komponent směsi). Navíc, nízká hodnota pH slezu, má důležitou funkci při ochraně organismu telete před infekcemi. V případě dlouhodobě vyššího pH (>4) ve slezu mohou např. bakterie E. coli nebo Salmonelly přecházet do dalších částí zažívacího traktu, kde mohou způsobovat rozvrat prostředí střeva a vyvolávat tak průjmové infekce. Naopak dlouhodobě velmi nízké hodnoty pH, mohou negativně působit na sliznici slezu a zvyšovat tak riziko vzniku žaludečních vředů. Rychlost „srážení mléčného nápoje“ ovlivňuje také jeho teplota při zkrmování.