Jdi na obsah Jdi na menu
 


VODA - NAPÁJENÍ TELAT VODOU

 VODA

Úloha vody je u telat zcela neoddiskutovatelná. Její příjem totiž příznivě ovlivňuje bachorové prostředí a velmi úzce souvisí i s příjmem starteru, případně sena. Pokud voda nevstupuje do bachoru, ale odchází přímo do slezu, klesá i příjem starteru a vývoj bachoru je omezený. Ze zahraničních vědeckých prací vyplývá, že příjem vody je ovlivněn úrovní výživy telat v chovu. Velké rozdíly jsou v příjmu vody mezi telaty, která jsou krmená tzv. restriktivní výživou, kdy objem mléka nebo mléčné náhražky odpovídá 10 % z porodní hmotnosti, případně aktuální hmotnosti, kde příjem vody je vyšší, a to v porovnání s telaty, která jsou napájena adlibtně např. prostřednictvím krmných automatů. Jednou ze základních chyb je brzké podávání vody po napojení telat mléčným nápojem. Optimální je podávat telatům vodu nejdříve za 15 až 20 minut od předchozího napájení mlékem. Pouze tak totiž voda protéká jícnem přímo do bachoru a nikoliv čepcobachorovým splavem do slezu. Časné podání vody po nakrmení telat mlékem, může vyvolávat dietetické průjmy. Mezi podáním mléčné výživy a podáním vody by měl být interval min. 20 minut.

Nedostatek hygienicky nezávadné vody v době, kdy tele již přijímá starterovou výživu:
  • negativně ovlivňuje intenzitu přírůstků hmotnosti,
  • snižuje množství spotřebovaného starteru, nebo sena
  • brání rozvoji bachorových papil a činnosti mikrofauny a mikroflóry, což je podstatné pro následné efektivní trávení krmiv rostlinného původu,
  • je rizikem zejména při tepelném stresu u telat v letních měsících, kdy výdej vody z organismu je značný,

Podávání vody je také nařízeno evropskými předpisy (standardy na ochranu telat) a národní vyhláškou o minimálních standardech na ochranu hospodářských zvířat proti týrání. 

Teplota předkládané napájecí vody telatům by měla být vždy o něco nižší než je teplota mléčného nápoje. Optimální je celoročně podávat vlažnou vodu o teplotě 16 až 18 °C. Teplota má vliv na její spotřebu telaty v měsících s chladným charakterem počasí. V letních měsících je vhodné podávat zejména starším telatům vodu chladnou. Vědra tmavé barvy v letních měsících způsobují rychlejší ohřev vody a voda se tak stává pro telata méně atraktivní. Chovatel by neměl zapomínat podávat telatům vodu i v zimních měsících, a to v menších dávkách a častěji. 
 
tabulka: orientační spotřeba vody telaty v závislosti na věku 
 

věk telete v měsících

spotřeba vody v l/den

1

2 až 5

2

5,7 až 9,1

3

8 až 10,5

4

11,4 až 13,3

 

 více bude uvedeno v připravované knize s kapitolou odchovu telat