Jdi na obsah Jdi na menu
 


MLÉČNÁ PLEMENA SKOTU

Holštýn, Jersey, Ayrshire, Švédský červený skot

Mléčná plemena skotu

Základní charakteristika tohoto typu:

 

  1. lichoběžníkový tvar těla
  2. velké vemeno
  3. vemeno je silně žilnaté
  4. šikmé uložení žeber
  5. končetiny jsou suché (nejsou tak zmasilé, jako u masného skotu)
  6. většinou jsou viditelné i kyčelní hrboly

Holštýnský skot 

patří mezi nejrozšířenější kulturní plemena na světě. Jedná se o mléčně specializované plemeno. Plemeno je známo také pod synonymem holštýnsko-fríský či černostrakatý skot. Plemeno je charakteristické svou černo-bílou barvou . Určité procento jedinců se rodí jako homozygoti recesivní s barvou červeno-bílou. Tyto jedince velice často označujeme jako RED holštýn. Plemeno je chováno v mnoha zemích světa, zejména pak v USA, Kanadě, Japonsku, Izraeli a jiných stádech světa, kde tvoří velice početné populace. Plemeno pochází původně z oblasti Německa (Holstein-Frisian). Odtud bylo importováno do celého světa (zejména Severní Amerika), kde došlo k jeho intenzivnímu šlechtění na zvýšení mléčné užitkovosti. Plemeno řadíme k populacím otevřeným, to znamená, že chovatel v Japonsku či Evropě může využívat světové kvalitní plemenné býky odkudkoliv. Průměrná užitkovost tohoto plemene na našem území se pohybovala v roce 2010 na úrovní 8 721 kg za laktaci s tučností 3,76 % a 3,28 % bílkovin. Kvalita masa není vzhledem k užitkovému typu dobrá.  Populace na našem území čítá 158 000 ks
 

Ukazatel prvotelky
 
dospělé krávy
 
Dojivost za normovanou laktaci 7 000 - 8 000kg
 
8 500 - 9 500 kg
 
Obsah bílkovin 3,30 % a více
 
3,3 % a více
 
Průměrný počet ukončených laktací
 

 
3,5
 
Celoživotní užitkovost
 
28 000 kg
 
Věk při otelení
 
23 - 27 měsíců
 

 
Mezidobí
 
do 400 dnů
 
Výška v kříži
 
141 - 145 cm
 
149 - 153 cm
 
Živá hmotnost
 
560 -580 kg
 
650 - 680 kg
 

 

eutorier2008-017.jpg 


Ayrshirský skot 

je plemeno pocházející ze Skotska. Na vzniku se podílela plemena místní, ale i importovaná z Holandska, Francie aj. Plemeno je spíše menšího až středního tělesného rámce s výškou v kohoutku 127 – 134 cm. Hmotnost je mezi 450 – 550 kg. Charakteristické pro toto plemeno je: polo-vejčité utvářené plemeno bohatě žilnatěné, hluboký hrudník, prostorné břicho, sušší končetiny a užší záď. Typické jsou lyrovitě zahnuté rohy. Plemeno je skromné, plodné a dlouhověké. Na území ČR bylo v minulosti používáno k zušlechťování strakatého skotu.  Průměrná užitkovost v ČR u toho ple mene dosahuje 6002 kg mléka s tučností 3,99 % a obsahem bílkovin 3,24 %. Na našem území b ylo do kontroly užitkvoosti zapojeno 155 krav tohoto plemene. Je velmi rozšířené zejména v USA, Finsku, Itálii a Kanadě. V zahraničí prožívá toto plemeno rensesanci, neboť v průběhu posledních 30 let u něj došlo ke změnám zevnějšku, ale i v užitkovosti.

 www.plemko.cz

ayrshire-8rauha-1.jpg

 

ayrshire-unyrkki-daughter-ylpee2.jpg

Jerseyský skot 

je jedním z nejcharakterističtějším dojným plemenem chovaným na celém světě od USA po Rusko. Krávy dosahují hmotností až 420 kg s kohoutkovou výškou 116 – 121 cm. Plemeno je charakteristické vysokou užitkovostí s vysokým obsahem složek (zejména tuku). Zvířata mají jemnou konstitucí, kratší hlavu, hluboký prostorný hrudník a velké žlaznaté vemeno. Zabarvení zvířat je celoplášťově šedohnědé, jen mulec, špičky rohů a paznehty jsou černé. V České republice bylo do kontroly užitkovosti zapojeno 110 krav tohoto plemene s průměrnou užitkovostí 6 002 kg mléka, tučností 5,29 % a obsahem bílkovin 3,90 %.

Inseminační dávky býků plemene Jersey - www.plemko.cz

 

 

jersey-dj_hulk---jho-016.jpg

 

jersey-q-impuls--dcery.jpg

Švédský červený skot

Původ tohoto dojného skotu spočívá na bázi severského červeného skotu a anglických plemen, zejména dojného shorthorna. Plemeno je celosvětově proslulé především díky vysoké mléčné produkci spojené s fenomenálním zdravím, především končetin a paznehtu, a celkovou odolností organismu. Ve skandinávii je označováno jako "korunní klenot červených plemen". Po celém světě je využíváno především ke křížení s holštýnským skotem s cílem snížit negativní dopady příbuzenské plemenitby.

Velmi dobrá je u tohoto plemene snadnost telení – patří mezi nejsnadnější na světě. Frekvence problémových telení u jalovic je zhruba 4%, u krav pak 1%. Rámec dospělých krav je střeního typu s kohoutkovou výškou 140 - 150cm a hmotností 550 - 650 kg. Vysoké mléčné produkce spolu s vysokým obsahem složek  je často využíváno na Italských farmách se zaměřením na produkci parmezánu.
 
Dojivost za normovanou laktaci v kg 8 741
Tuk v % 4,35
Bílkoviny v % 3,5
Servis perioda dní 86
Počet inseminačních dávek na zabřezlou krávu 1,75
Mezidobí dny 393

www.plemko.cz 

2416vre1.jpg

 

svedsky-cerveny-skot--2-.jpg