Jdi na obsah Jdi na menu
 


PORODNÍ POLOHA TELETE

PORODNÍ POLOHA TELETE

Porodní poloha telete se sestává ze tří základních ukazatelů:
·         polohy plodu – hodnotíme jak je podélná osa telete postavena k podélné ose matky. Rozeznáváme podélnou polohu přední a zadní (podélná přední – vstup předních končetin do porodních cest, podélná zadní – vstup zadních končetin do porodních cest), které jsou fyziologické. Nefyziologické polohy označujeme jako kozelce.
·         postavení plodu – je charakterizováno směrem ke kterému směřuje páteř telete a v této souvislosti rozeznáváme fyziologické postavení – tzv. horní (páteř telete je v ose s páteří matky) a nefyziologické (boční nebo dolní), kdy je nutná repozice veterinárním lékařem, technikem nebo zkušeným porodníkem.
·         držení plodu – je charakterizováno uložením hlavy mezi přední končetiny, což je typické pro podélnou přední polohu. Fyziologické je, pokud hlava je uložena mezi předními končetinami. Naopak uložení obou pánevních končetin je charakteristické pro podélnou zadní polohu. K nefyziologickému držení patří: hlava na bok nebo dolů svržená, částečně nebo zcela podložená přední nebo zadní končetina aj.