Jdi na obsah Jdi na menu
 


NAPÁJENÍ, NAPAJEDLA -SKOT

  NAPÁJENÍ - NAPAJEDLA

Napájení skotu a přístup ke kvalitní a hygienicky nezávadné vodě je základem správného faremního managementu. Voda je jednou z "důležitých" živin a bez jejího příjmu by nedocházelo k biochemických pochodům v organismu jakéhokoliv organismu. V řadě literárních pramenů, lze nalézt řadu údajů o spotřebě vody. Spotřeba vody se liší nejen mezi kategoriemi, ale i také v rámci kategorie (jiná spotřeba vody je u krav na vrcholu laktace, jiná je u krav zaprahnutých, stojících na sucho). Faktory, které ovlivňují spotřebu vody jsou mj. tyto:

  • plemeno,
  • teplota vzduchu a jeho relativní vlhkosti ve kterém se zvíře nachází,
  • užitkovost zvířete,
  • kvalita a složení krmiva,
  • kvalita a složení vody,
  • věk a živá hmotnost,
  • zdravotní stav aj.
Orientačně se spotřeba vody pohybuje u dojnic mezi 110 až 150 litry vody a tím, že vyšší ukazatel platí pro vysokoužitkové dojnice v období působení tepelného stresu. Každé zvíře, musí mít přístup ke kvalitní napájecí vodě, která je hygienicky nezávadná, a to v dostatečném množství. Pokud tomu tak není dochází k: omezení příjmu krmiva, dochází k poruchám krevního oběhu a v kritických situacích až k úhynům. Jako nejvhodnější se pro skot jeví napajedla, která musí být z vhodného a hygienicky nezávadného napajedla, konstrukce nesmí zvířatům způsobovat bolest či zranění, elektrická zařízení - např. zdroj pro ohřev vody musí být odizolovaný a bezpečný. Napajadelo by také mělo být dostatečný objem. Pro vysokoprodukční dojnice min. 150 l. Zvířata musí mít zajištěný přístup k vodě 24 hod. denně. Telatům předkládáme napájecí vodu již od prvního dne života. Napájením mlékem by nikdy nemělo být argumentem zootechnika pro fakt, že telata nemají k vodě přístup. Mléko je potravina a nikoliv nápoj!
 

 Obrazek  dojnic u napajedla. Napajedlo by mělo být chráněno horizontální přednapajedlovou zábranou, která brání zakálení vody.
 Obrazek  kvalita vody je pro zdraví zvířat a užitkovost rozhodující. Napajedlo musí být pravidelně čištěno (min. 1x týdně), aby v něm nedocházelo k zahnívání zbytků krmiva.
 Obrazek  Velmi důležité je umístění napajedla, které by mělo být situováno tak, aby zvířata využívala zejména obě nejdelší hrany napajedla
trstenice-281.jpg výklopná napajedla umožňují jejich lepší čištění, mnohé typy však je obtížné vyklápět, zvláště, pokud mají tuto činnost vykonávat ženy!