Jdi na obsah Jdi na menu
 


LNĚNÉ SEMENO

 LNĚNÉ SEMENO

Lněné semeno bylo, a v mnoha chovech stále je součástí lékářníčky chovatele. Použití má v chovu zvířat jak vlastní semeno, tak i např. lněný olej. Kvalitní lněné semeno je bez zápachu, při rozžvýkání většího množství slizovatí a chutná příjemně po oleji.

V lékárničce našich dědů a babiček nikdy nechyběl. Lněné semeno se používalo za účelem získání slizu, olej se pak míchal s vápennou vodou (1:1) k ošetřenín spálenin kůže u dobytka. 

Sliz z lněného semena se připravuje tak, že odměřenou dávku velmi rychle propláchneme tekoucí vodou (odstranění prachu) a ihned vložíme do nádoby, do které nalijeme 10násobné množství vody a necháme půl hodiny bez míchání stát . Poté přes jemné plátno nebo jemné sítko necháme odkapat (nemačkáme, nelisujeme). Lněný sliz lze použít při příznacích otrav, pomáhá při zácpě a používá se i před porodem koz, ovcí či krav. Naše babičky jej také používaly při průjmech zvířat a pokud předčasně vytkly plodové vody - zvýšení kluzkosti porodních cest a na porodní provázky. Dávka slizové vody je u skotu 1 až 3 litry (100 až 300 g smene - 7 až 20 vrchovatých lžic), u koz, ovcí a prasat 1/4 až 1 litr (30 až 110 g - 2 až 7 vrchovatých lžic). Dávka lze opakovat v průběhu dne 2krát až 3krát. Dávky vždy musí být úměrné věku a kategorii zvířat. 

img_9241.jpg