Jdi na obsah Jdi na menu
 


OKYSELOVÁNÍ NETRŽNÍHO - ODPADNÍHO MLÉKA PRO TELATA

netržní mléko, odpadní mléko, okyselování, pH, telata

OKYSELOVÁNÍ NETRŽNÍHO - ODPADNÍHO MLÉKA PRO TELATA

 

Okyselování mléka je v tuzemských chovech více rozšířené než jeho tepelné ošetření. Tuto metodu ošetření využívá více než 1/3 chovů, které zkrmují netržní mléko. Na trhu je v současné době celá řada okyselovadel (jednosložkové, vícesložkové), která jsou nejčastěji složeny z těchto kyselin: mravenčí, octová a citronová. Cílem okyselování netržního mléka je jednak snížení pH na úroveň 4,6 až 4,8, což s sebou přináší i bakteriostatický/baktericidní účinek (kontrola bakteriální kontaminace), tak i vysrážení kaseinové frakce mléka, která je pro telata dobře stravitelná. V případě použití kyseliny mravenčí s koncentrací 85 % je dávkování 10 až 20 ml (vyšší dávky jsou užívány při nutnosti zakonzervovat mléko na více než 2/3 dny) na 10 litrů ošetřeného mléka.

 

V každém chovu by se rutinně měly dělat kontroly úrovně pH okyselovaného mléka, aby bylo zabráněno zejména předávkování okyselovadla do mléka a předcházelo se tak i případným zdravotním problémům u telat (neochota telat sát, slezové vředy aj.). Jednou z možností úprav pH po okyselení (před zkrmením) je jeho alkalizace, a to jedlou sodou v dávce do 3 g na litr okyseleného mléka před jeho zkrmováním. Pokud je správně nastaven protokol okyselování a telata nechtějí toto mléko samovolně přijímat (problematický přechod z neokyseleného na okyselené mléko), pak je jednou z možností snížení objemu poslední dávky „sladkého“ neokyseleného mléka s následným prodloužením doby mezi oběma krmeními.

 

V portfoliu firmy Mikrop Čebín je unikátní okyselovadlo FORMIX, určené pro ošetření netržního mléka, které se skládá nejen z kyseliny mravenčí a octové, ale je navíc obohaceno i o minerální látky (např. Zn, Cu, Fe aj. – imunostimulační efekt) a extrakty z bylin, které podporují procesy trávení. Dávkování tohoto přípravku je 7 ml na 1 l mléka. Toto okyselovadlo lze objednat přímo ve společnosti Mikrop Čebín www.mikrop.cz 

 

formix.jpg