Jdi na obsah Jdi na menu
 


SYROVÁTKA - MLÉČNÉ KRMNÉ SMĚSI

MALÉ POVÍDÁNÍ O SYROVÁTCE

Se syrovátkou se setkáme nejčastěji ve dvou podobách, a to a) sušené - obsažena téměř ve všech mléčných krmných směsích (nativní, odcukřená, natukovaná apod.) a b) v tekuté formě - tekuté mléčné krmné směsi, tzv. zakoncentrované. Telata je možné krmit čerstvou syrovátkou od věku 4. týdnů. Zkrmování kyselé syrovátky v nativním stavu není doporučováno, protože může u telat vyvolávat podráždění a poškození ústní sliznice. Sladkou syrovátku zkrmujeme vždy čerstvou a v odpovídající kvalitě. Při nehygienickém skladování velmi rychle syrovátka podléhá kažení. Podávání neupravené (obvyklá úprava je delaktózování - tzv. odcukření) syrovátky může u telat vyvolávat časté močení spojené s velkým výdejem vody z organismu a také průjmy. Také velký obsah minerálních látek obsažených v syrovátce může nepříznivě působit na zdraví telat. Při přechodu z mléka nebo mléčného nápoje na syrovátkové nápoje se doporučuje dodržet přechodnou dobu alespoň 10dnů. Vzhledem k tomu, že syrovátka obsahuje nižší obsah bílkovin, je obvykle v mléčných krmných směsích použit rostlinný proteinový donor, např. upravená sója apod. V případě používání sušené syrovátky je kvalita bílkovin ovlivněna způsobem sušení. Sušená syrovátka se ředí s vodou obvykle v poměru 1:9 (0,5 kg na 4 l vody).

Pozor, u syrovátek na tyto tři skutečnosti:

a) obsah popelovin - pokud je obsah popelovin vyšší, pak hrozí riziko dietetického průjmu (hypertonický roztok ve střevě),

b) syrovátkové proteiny se tráví kratší dobu než mléčné (kaseinové) - u telat je pak možné pozorovat časnější signály hladu,

c) pozor na laktózu v syrovátkách - optimální úroven u telat 40 až 45 %, zatímco u kůzlat a jehňat max. 25 %, vyšší obsahy syrovátky působí laxativně - nutriční průjmy.

Obecnou zásadou je, že telata se mají krmit (alespoň prvních 14. dní jejich věku) kvalitní mléčnou krmnou směsí s vysokým podílem sušeného mléka (odstředěného, plnotučného). Mléčné krmné směsi, které jsou na bázi syrovátek je vhodné zkrmovat jako takzvaná pokračovací mléka např. od 1. měsíce věku. 

 

20180612_111942.jpg