Jdi na obsah Jdi na menu
 


FÁZE PORODU, ANEB CO SE V JEJICH PRŮBĚHU DĚJE

FÁZE PORODU

Ze zootechnického hlediska jsou fáze porodu rozdělovány následovně:
·         přípravné stádium,
·         otevírací stádium,
·         vypuzovací stádium,
·         poporodní stádium.

SPECIFIKA OTEVÍRACÍHO STÁDIA

Pro toto stádium jsou charakteristické:

  •  počínající stahy břišního lisu 
  • zesilující kontrakce dělohy,
  • tele zaujímá v děloze porodní polohu (otáčí se kolem podélné osy) a je společně s plodovými obaly natlačováno do porodních cest.

Tato fáze je ukončena prasknutím plodových obalů a odtokem plodových vod. Děložní krček se otevírá nejen vlivem tlaku plodu na něj, ale také na základě fyziologických změn stěny děložního krčku. Průnik plodových obalů do krčku, které jej roztahují, je ukončen jejich prasknutím. Jako první praská alantochorion ze kterého vytéká světle hnědá vodnatá tekutina. Plodové vody mají nezastupitelnou úlohu, protože díky nim dochází nejen k vyčištění porodních cest, ale také k jejich zvlhčení. Předčasné protržení plodových obalů a odtok plodových vod může být jednou z příčin ztíženého porodu. Délka této porodní fáze se obvykle pohybuje mezi 6 až 10 hodinami.

SPECIFIKA VYPUZOVACÍHO STÁDIA

Jak již název napovídá, v této fázi porodu dochází k vypuzení plodu z porodních cest. Kontrakce dělohy jsou nyní již velmi intenzivní a interval mezi nimi se zkracuje. Do průběhu porodu se významně zapojuje také břišní lis. Kráva nebo jalovice v tento okamžik již většinou leží na boku a vzpínají se končetinami. S pokračujícím porodem se v porodních cestách objevuje amnionový vak, který je průhledný a skrz něj je možné obvykle vidět paznehty předních nebo zadních končetin telete, případně hlavu obvykle s vyplazeným jazykem. Porodní stahy jsou již velmi intenzivní a kráva při vypuzování intenzivně tlačí, na chvíli zadržuje i dech a poté se opět hluboce nadechne. Při intenzivním tlačení kráva vydává hluboký dunivý zvuk. Nejvyšší intenzity tlaku je dosahováno v době, kdy hlava tele prochází pochvou a vulvou. Délka této porodní fáze dosahuje obvykle 40 až 90 minut s tím, že může trvat i delší dobu (až 5 hodin) u jalovic, kde je i průběh porodu těžší v porovnání s již zkušenými krávami.

SPECIFIKA POPORODNÍHO STÁDIA

Po vypuzení telete matkou nastává období poporodní. Dochází k postupnému uvolnění lůžka a jeho vypuzování dělohou. Kontrakce dělohy jsou nyní již méně intenzivní, ale dostačující k tomu, aby bylo vypuzení zbytků plodových obalů a lůžka účinné. Kráva brzo po telení vstává a začíná pečovat o narozené tele, přijímá vodu a někdy i krmivo. Po poporodním stádiu nastává tzv. „zčišťovací“ období, tedy v podstatě „šestinedělí“, kdy se děloha regeneruje a odchází tzv. očistky – lochie. V jeho průběhu je doporučeno kontrolovat zdravotní stav krávy (měřením teploty – u prvotelek do 39 °C, krav do 39,5 °C, kontrolou zčišťování, zánětu vemene, metabolických problémů apod.).