Jdi na obsah Jdi na menu
 


HEŘMÁNEK

 HEŘMÁNEK PRAVÝ

 Heřmánek pravý má v domácnosti snad každý a obvykle se z něj dělá čaj, méně často pak zápar. Heřmánek se vhazuje do horké vody a pod poklicí se následně nechá louhovat cca 10 až 15 minut. Velká vrchovatá lžíce heřmánku váží cca 3,2 g, vrchovatá kávová lžička pak cca 1,5 g. 

Heřmánkový čaj (stejně jako kmín, fenykl, anýz) se používá při zažívacích problémech zvířat, nejčastěji při kolikách, silných křečích, nadmutí, plynatosti, a to jak při průjmových nebo zácpových stavech. Heřmánek  tzv. povoluje křeče a umožní odchod plynů ze střeva. Čaj z heřmánku se používá také při zažívacích problémech např, prasat - lehčí záněty žaludku a slabé průjmy |(i zde je dobré vše konzultovat s veterinářem), nebo při podpoře apetitu zvířete. Obklady z heřmánku se používají pro mírnění zánětů kůže.

Na tomto místě je nutné poznamenat, že současná veterinární medicína má již k dispozici řadu mnohem účinnějších přípravků, proto je nutné vždy stav zvířete konzultovat s veterinářem.

Čaje se u skotu připravují z 25 až 50 g, u koz, ovcí a skotu z 2 až 10 g. U skotu se vaří cca 1 až 2 litry, u koz, ovcí a prasat pak 1/4 až 1/2 litru. Dávky je nutné upravit podle věku a kategorie zvířat. 

 

prasata-a-slepice-27.1.2008-007.jpg