Jdi na obsah Jdi na menu
 


HORMONÁLNÍ ŘÍZENÍ REPRODUKCE

oxytocin, prolaktin, estrogeny, progesteron, děloha, vaječníky 

HORMONÁLNÍ ŘÍZENÍ REPRODUKCE SAMIC 

 

Důležitou roli v plodnosti nejen samic, ale i samců, hraje hormonální řízení. Jde o dráhu hypotalamus --- hypofýza (přední i zadní lalok) - pohlavní orgány (gonády). V rámci této dráhy dochází k vzájemnému ovlivňování. Důležitou roli v reprodukci samic, hraje melatonin. Jedná se o hormon vylučovaný v šišince – epifýze a jeho vylučované množství je ovlivněno délkou světelného dne. Má vliv na produkci GnRH – gonadotropního releasing hormonu.

 

a) hypotalamus - uvolňuje se tu GnRH - gonadotropní releasing hormon, který ovlivňuje adenohypofýzu (přední lalok hypofýzy). Zároveň se zde vylučuje oxytocin, který je velmi důležitý při sekreci mléka a kontrakcích při porodu.

 

b) adenohypofýza - přední lalok hypofýzy produkuje tyto hormony:

FSH - folikul stimulující hormon, který zajišťuje růst a zrání Graafova folikulů (jedná se o puchýřovitý útvar na vaječníků, ve kterém dochází ke zrání vajíčka). společně s LH podporuje sekreci estrogenů.

LH luteinizační hormon - zabezpečuje dozrání a prasknutí (ovulaci) Graafova folikulu, čímž je zabezpečeno uvolnění vajíčka do nálevky vejcovodu, kde dochází k oplození a splynutí se spermiemi (pakliže je samice zapuštěna či inseminována). Neméně důležitou úlohu má LH v tvorbě žlutého tělíska (corpus luteum), které vzniká na místě prasklinky puchýře po ovulaci. Toto tělísko produkuje progesteron, který zabezpečuje udržení gravidity a zabraňuje nástupu nového cyklu – říkáme mu „hormon chránící březost“.

* LTH - prolaktin - je velmi důležitý ve vztahu k laktaci samice. U některých druhů zvířat, jako je ovce či králice je zodpovědný za udržení gravidity samice (podobná úloha jako progesteron).

 

c) děloha - produkce hormonů během gravidity - PMSG (ECG) - koňský sérový gonadotropin. Je v podstatě kombinací FSH a LH a u koní vzniká v děloze -  endometriálních kalíšcích. PGF2 alfa -prostaglandin F 2 alfa - způsobuje zánik žlutého tělíska (luteolýzu). Žluté tělísko do té doby zajišťuje produkci progesteronu pro udržení gravidity. PGF2 alfa je produkován dělohou přibližně kolem 9 - 12 dne po vlastní ovulaci. Principem je zabezpečit další cyklus, pokud samice nezabřezla či vůbec nebyla inseminována či zapuštěna.

 

d) ovária (vaječníky)

estrogeny - patří sem estradiol, estron, estriol. Jsou produkovány v rostoucím folikulu (Graafovým) a mají za úkol erotizovat plemenici. Toto se projevuje: neklidem, vzájemným naskakováním.  Samice která stojí a nechá na sebe naskakovat je již v říji, kdežto samice, která na stojící naskakuje teprve do říje přijde. Dalšími znaky pod vlivem estrogenizace je snížení žravosti, otoky vulvy (výrazné prokrvení, zvětšení a zarudnutí).

progesteron - je produkován žlutým tělískem a jeho úlohou je zabezpečení březosti, ovlivňuje vývin mléčné žlázy. Progesteron se také podílí na vlastní ovulaci.

relaxin - hormon který je produkován žlutým tělískem u gravidních samic. Jeho úkolem je uvolnění porodních cest před porodem. Ovlivňuje pánevní sponu, křížokyčelní kloub, uvolňuje krček děložní a je zodpovědný za uvolnění pánevních vazů.

 

img_6326.jpg