Jdi na obsah Jdi na menu
 


POHLAVNÍ ORGÁNY SAMIC

Pohlavní orgány samic, primipara, nulipara, multipara, říje, proestrus, estrus, metestrus, diestrus. 

POHLAVNÍ ORGÁNY SAMIC HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT

 

Funkcí pohlavních orgánu samic je tvorba pohlavních buněk a pohlavních hormonů. Neméně důležitou úlohou mají v tvorbě prostředí pro vznik a vývoj zárodku a následně i plodu.

 

Pohlavní orgány jsou u samic tvořeny:

 

  • vaječníky (ovarium) - jak již název napovídá, jde o orgán, kde se nachází vajíčka, tedy samičí pohlavní buňky. Se zárodečnými vaječnými buňkami se samička již rodí a po dosažení pohlavní dospělosti se postupně některé z nich vyvíjí, v tzv. Graafových folikulech, kde dozrávají. V době ovulace tento folikul praská a na povrchu vzniká žluté tělísko.

 

  • vejcovody (tuba uterina) - jsou úzké trubičky, které kolem vaječníku tvoří tzv. nálevku vejcovodu. Úlohou nálevky vejcovodu je zachytit uvolněné vajíčko z vejcovodu, které dále putuje vejcovodem. Zde, přibližně v horní 1/3 vejcovodu dochází k oplození vajíčka spermiemi. Vejcovodem putuje jak oplozené, tak i neoplozené vajíčko směrem do dělohy - je posunováno drobnými řasinkami (vajíčko samo o sobě nemá orgán pohybu). 

 

  • dělohou (uterus) - utváření dělohy se druh od druhu liší. Po oplození vajíčka dochází v děloze k jeho uhnízdění, kterému předchází migrace - putování vajíčka. Poté, co se vajíčko uhnízdí je vyživováno a začíná jeho vývoj v embryo a následně plod. Sliznice děložní stěny obsahuje hrbolky - tzv. karunkuly, které jsou důležité pro spojení s placentou - je na nich upevněna placenta, která má spojnice, kterým říkáme kotyledony (skot). 

 

  • děložním krčkem (cervix uteri) -  děložní krček tvoří přechod mezi dělohou a pochvou. Jeho účelem je chránit prostředí dělohy před případným vnikem infekce. Děložní krček se otvírá pouze v době říje a při porodu. Výběžek vyčnívajícího děložního krčku do pochvy nazýváme děložní čípek. 

 

  • pochvou (vagina) - je zevnitř ohraničena děložním krčkem - čípkem a zevně pak poševní předsíní Ústí do ní močová trubice. 

 

  • poševní předsíň - se nachází mezi pochvou a vulvou. V poševní předsíni je umístěn poštěváček a také zde jsou obsaženy hlenové žlázky, které při dráždění předsíně produkují hlen, který usnadňuje páření. 

 

  •  ochodem (vulva) - je zevním genitálem a má obvykle tvar obrácené kapky. Sledování změn ochodu je jedním z chovatelských postupů kontroly říje. V době říje dochází k zvětšování ochodu a jeho silnému prokrvení - z bledě červené až na výrazně černou. 

 

 

Ovulace  

je děj, při kterém dochází k prasknutí Graafova folikulu a uvolnění vajíčka z něj.

 

spontánní ovulaci - má většina hospodářských zvířat. Jedná se o proces, kdy k uvolnění vajíčka dochází v období říje, a to bez závislosti na páření. Ovulační cyklus je u většiny zvířat v 21 denním cyklu. 

 

provokovanou ovulaci - má kočka a králice. K uvolnění vajíčka dochází až po vlastním pářícím aktu.

 

 

ceske-budejovice1-273.jpg