Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOOTECHNICKÝ TAXON - DRUH, PLEMENO APOD

 co je to druh, plemeno, populace, plemeník a plemenice? 

ZOOTECHNICKÝ TAXON

Druh - je společenstvo zvířat, které je uzavřené, vyznačující se shodnými znaky a vlasnostmi, mající dobrou plodnost, jež se projevuje nekřižitelností s jinými druhy. Pakliže dojde ke křížení mezi druhy (osel x klisna, hřebec x oslice), jsou potomci neplodní. Druh je nejvyšší taxonomickou jednotkou zootechniky.

Plemeno - jedná se o soubor jedinců, téhož druhu, vyskytující se na daném místě a čase, které se odlišuje od jiných zvířat téhož druhu znaky a vlasnostmi, které jsou předávány na potomstvo.Každé plemeno má charakteristické znaky - morfologické, fyziologické a psychické. Na obrázku níže vidíte rozdíly mezi plemeny prasat.

Populace - je skupina samčích a samičích jedinců, kteří se vzájemně páří a podílí se na společném genofondu.

Plemeník - je samec, vybraný výběrovou komisí, dle kritérií specifických pro dané plemeno. Majiteli plemeníka je vydána licence k připouštění či inseminaci.

Plemenice - je samice daného druhu, která je dle určitých kritérií vybrána k plemenitbě.

Linie - je soubor zvířat v rámci plemene, odlišující se od ostatních zvířat daného plemene určitými znaky a vlastnostmi. Linii můžeme rozdělit na: a) krevní linii - která je odvozena od určitého vynikajícího plemeníka zakladatele. Tato linie zahrnuje všechny samčí potomky po tomto plemeníkovi. b) plemenná linie - je skupina geneticky vyrovnaných jedinců, která vychází ze společného předka a je si příbuzentsky blízká. Vzniká cílevědomým šlechtěním a trvá 4 - 6 generací. Konkrétní příklad linií je na stránce otcovských plemen prasat - české výrazně masné.

Rodina - je skupina samičích zvířat, která má společnou matku zakaldatelku.

Chov - je stádo daného podniku, které se vyznačuje určitými užitkovými vlasnostmi a znaky, jež byly dosaženy šlechtitelskou prací. V chovech prasat můžeme rozlišovat následující druhy chovů:

1) šlechtitelsky chov

2) reservní šlechtitelský chov

3) rozmnožovací chov

4) užitkový chov.

vendoli-019.jpg