Jdi na obsah Jdi na menu
 


DISBALANCE MINERÁLNÍCH LÁTEK

Karence kobaltu

Kobalt umožňuje syntézu kobalaminu (vitamín B12) bachorovou mikroflórou. Ovlivňuje krvetvorbu a metabolismus. Nedostatek se vyskytuje především v oblastech s písčitou půdou a při zkrmování komerčně vyráběných krmiv.
Nedostatek (karence) způsobuje: projevy po několika týdnech – olizování půdy a předmětů, nechutenství, hubnutí, pokles růstu, šupinatá kůže, zježená srst bez lesku, změny na kostech, poruchy plodnosti až neplodnost.
Diagnostika: stanovení množství kobaltu v krvi, možná je i biopsie jater (odběr tkáně na živém zvířeti).
Terapie a prevence: používání minerálních lizů s obsahem kobaltu.
 
Měď má vliv na krvetvorbu, tvorbu enzymů, funkci hormonů a metabolismu. Problém s nedostatkem vzniká při nízké koncentraci mědi v půdě na které jsou pěstovány krmné plodiny nebo při poruše zažívání – vstřebávání.
Nedostatek (karence) způsobuje: průjmy, pokles růstu a užitkovosti, depigmentace srsti, poruchy plodnosti.
Léčba a prevence: roztok síranu měďnatého do krmiva nebo injekčně.
Minerální liz pro ovce měď neobsahuje, je pro ně toxický. Používat vždy jen minerální liz určený pro ovce a kozy, nikdy ne pro skot!
 
Zinek je součástí metaloenzymů, účastní se syntézy bílkovin, metabolismu sacharidů atd. Má vliv na růst a vývoj orgánů, krve a kůže.
Nedostatek (karence) způsobuje: záněty kůže a sliznic, vypadávání srsti a zhrubnutí kůže – parakeratózu, ekzémy na hlavě a zádech, zpomaluju růst varlat.
Diagnostika: zjištění množství zinku obsaženého v krvi a krmivu, histologické (tkáňové) vyšetření kůže.
Terapie: aplikace preparátů obsahujících zinek do krmné dávky.
 
Mangan má funkci biokatalyzátoru (urychlovač tělních reakcí), má vliv na růst, enzymatické procesy, syntézu vitamínu C, syntézu hormonů řídících vývoj pohlavních žláz a na funkci mléčné žlázy.
Nedostatek (karence) způsobuje: poruchy plodnosti, deformace končetin, trupu, změny barvy kůže a srsti.
Terapie: podávání síranu managanatého v krmivu. Škodí i jeho nadbytek!